Από το Blogger.

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί


Με ρίζες απο την Μέση Ανατολή, αυτό το πιάτο το πήραμε εμείς ( οι Έλληνες ) και το ανεβάσαμε σε άλλο επίπεδο!
Ενα παραδοσιακό μας πιάτο, γευστικό και πεντανόστιμο!

ΥΛΙΚΑ 

300γρ ρυζι καρολίνα
1 μεγἀλη ώριμη ντομάτα τριμμένη
2 κ σούπας ψιλοκομμένο άνιθο
1 κ σούπας ξηρό δυόσμο
¼ ποτήρι ψιλοκομμένο μαιντανό
6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 αγκινάρα τριμμένη
1 κ σούπας αλάτι
λίγο πιπέρι
1 ποτήρι ελαιόλαδο (250μλ)
1 βάζο έτοιμα αμπελόφυλλα ( Αν έχερε φρέσκα ακόμα καλύτερα! ΜΗΝ ξεχάσετε να τα ζεματίσετε για 1 λεπτό σε βραστο νερό με λίγο αλάτι!)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ



Σε ενα μεγάλο μπόλ, ανακατεύουμε ολα τα υλικά και την μισή κούπα λάδι (εκτος απο τα αμπελόφυλλα φυσικά)
Αφαιρέστε προσεκτικά τα φύλλα απο το βάζο και ξεδιπλώστε τα πάνω στον πάγκο σας. Χρησιμοποιήστε την ανάποδη επιφἀνεια του φύλλου και γεμίστε το κάθε φύλλο ὀπως δείχνει η εικόνα.
 ΠΡΟΣΟΧΗ, μην τυλίξετε πολυ σφιχτά τα ντολμαδάκια για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει αλλιώς θα σας ανοίξουν και θα διαλυθούν!
Ετοιμάστε μια κατσαρόλα φαρδιά και στρώστε την επιφάνεια του πάτου με μια σειρά αμπελόφυλλα. Τοποθετίστε τα τυλιγμένα αμπελόφυλλα απο πάνω όπως στην δεύτερη φωτογραφία. Σε κάθε στρώση, αν δεν είναι ηδη πολύ αλμυρά τα φύλλα σας, προσθέτετε λίγο αλάτι. Μόλις τα έχετε φτιάξει όλα, προσθέστε μισή κούπα λάδι και βάλτε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ντολμαδάκια σας. Τοποθετίστε ενα αναποδογυρισμένο πιάτο για να τα συγκρατήσει να μην διαλυθούν κατα το μαγείρεμα.
Κλείστε το καπάκι της κατσαρόλας και μόλις αρχίσουν να βράζουν, κατεβάζετε την θερμοκρασία σε αρκετα χαμηλή φωτιά, και μαγειρεύετε για μισή ωρα περίπου. Μόλις ετοιμαστούν, αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς μέσα στην κατσαρόλα.
Σερβίρετε με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και γαρνίρετε με φέτες λεμονιού. Μπορείτε επίσης να τα απολαύσετε με γιαούρτι! Είναι φανταστικός συνδιασμός!

Δεν υπάρχουν σχόλια