Από το Blogger.

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και μαυροδάφνη

Τι χρειαζόμαστε:

1 κ. ψαρονέφρι
500γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι)
500 ml μαυροδάφνη
3 σκελίδες σκόρδο
ξύσμα 1/2 λεμονιού
2 ξυλάκια κανέλας
1 κ.γ. πιπέρι πολύχρωμο σε κόκκους
αλάτι-πιπέρι
1κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
6κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
λίγο αλεύρι
Στα γρήγορα
Κατηγορία: Χοιρινό
Εποχιακά: Χριστουγέννων
Μέθοδος: Κατσαρόλας
Διατροφή: Πλούσια σε φυτικές ίνες , Με χαμηλά λιπαρά , Πλούσια σε σίδηρο , Με λίγες θερμίδες
Περιέχει: Σκόρδο
Σερβίρει: 4-6 άτομα

Πώς το κάνουμε:

Κόβουμε τα δαμάσκηνα στα δύο και τα βάζουμε σε μεγάλο βάζο (ή τάπερ που κλείνει καλά) μαζί με τα 300ml μαυροδάφνης, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το ξύσμα, τους κόκκους πιπέρι, το δεντρολίβανο και τα ξυλάκια κανέλας. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν ολονυχτίς (~8 ώρες).
Πλένουμε και σκουπίζουμε το ψαρονέφρι, αφαιρούμε το ορατό λίπος και κόβουμε σε φετάκια.
Αλατοπιπερώνουμε, αλευρώνουμε καλά και σωτάρουμε σε πλατιά κατσαρόλα (ή βαθύ τηγάνι με καπάκι) όπου έχουμε βάλει το μισό μας λάδι να κάψει. Σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά και από τις δυο πλευρές ώσπου να ροδίσουν λιγάκι και σβήνουμε αμέσως με τα υπόλοιπα 200ml μαυροδάφνης, ανακατεύοντας και χαμηλώνοντας τη φωτιά.
Ρίχνουμε και τα δαμάσκηνα μαζί με όλο το περιεχόμενό τους, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Προς το τέλος αφαιρούμε τα ξυλάκια κανέλας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο και ανακατεύουμε.
*Τα δαμάσκηνα θα πρέπει να έχουν σχεδόν λιώσει δίνοντας υφή σάλτσας στο φαγητό μας...
Δε θέλει πολύ βράσιμο, το ψαρονέφρι είναι καθαρό φιλέτο και γίνεται γρήγορα.


Λίγα μυστικά ακόμα

Σερβίρεται πάνω σε πουρέ απλό πατάτας ή μείξη πατάτας-κολοκύθας (ή γλυκοπατάτας). Εναλλακτικό συνοδευτικό άσπρο αρωματικό ρύζι!

Δεν υπάρχουν σχόλια